EETPROBLEEM

Wanneer spreken we van een eetstoornis?

Een eetstoornis gaat verder dan af en toe afwijken van een gezond eetpatroon. Het gaat vaak om een langdurige verstoring in het eetgedrag. Die kan een aanzienlijke invloed hebben op iemands sociaal, psychologisch en/of lichamelijk welzijn.  

Een eetstoornis kan zich uiten in extreme restrictie van voedselinname, overmatige eetbuien of een ongezonde fixatie op eten en lichaamsgewicht. Wanneer deze symptomen het dagelijks functioneren belemmeren en het welzijn aantasten, kan er sprake zijn van een eetstoornis. Een tijdige diagnose en behandeling zijn belangrijk, aangezien eetstoornissen diepgaande gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid op lange termijn. 

Waar kan een diëtist eetstoornissen ondersteuning bieden?

Veel mensen associëren een diëtist primair met advies over eten, maar de ondersteuning gaat vaak veel verder. Een diëtist kijkt niet alleen naar voeding, maar naar het geheel van de levensstijl en de gezondheid. Dit omvat slaapgewoonten, lichaamsbeeld, fysieke activiteit en de manier waarop iemand zichzelf ziet. 

Bovendien kan een diëtist ondersteuning bieden bij specifieke uitdagingen die samenhangen met andere problematieken, zoals autisme (ASS), ADHD, of genderdysforie. Door deze holistische benadering helpt een diëtist om niet alleen het voedingspatroon, maar ook andere aspecten van het welzijn te verbeteren, zodat er een evenwichtiger en gezonder leven mogelijk wordt.

Een diëtist kan vaak een eerste stap zijn naar een gezonder leven en biedt ondersteuning bij verschillende gezondheidsuitdagingen. Waar nodig werkt de diëtist samen met andere zorgverleners, zoals huisartsen, kinderartsen en psychologen, om een complete en geïntegreerde zorgaanpak te waarborgen. Hierdoor kan de diëtist een waardevolle schakel zijn in een breder zorgnetwerk dat bijdraagt aan herstel en verbetering van het welzijn.

Kantoor Lecluyse Dieet

Blijf je worstelen met je gewicht?

Doe de hormoonbalans quiz en ontdek of je hormonen de schuldigen zijn!