AFVALLEN

Medische oorzaken van overgewicht en hoe een diëtist kan helpen

Overgewicht kan een hele reeks oorzaken hebben en is vaak complexer dan enkel ongezonde eetgewoonten. Verschillende medische factoren zoals hormonale disbalans, insulineresistentie, stress, levensstijl en emo-eten spelen een grote rol bij gewichtstoename.

Voor wie hiermee te maken heeft, weet dat voeding aanpakken alleen niet voldoende is. Ofwel geeft het te weinig resultaat ofwel is het slechts een kortetermijnoplossing.

Binnen onze praktijk bekijken we al die factoren samen. We sporen de onderliggende oorzaken, die het gewichtsverlies belemmeren, op om zo tot een persoonlijk plan van aanpak te komen.

Hormonale problemen en gewichtstoename 

Hormonale afwijkingen (bijvoorbeeld door de (peri)menopauze) kunnen ervoor zorgen dat mensen zonder verandering in hun eet- en leefpatroon bijkomen. Het kan anderzijds ook zijn dat het aanpassen van hun levensstijl geen enkel resultaat brengt. 

Insulineresistentie

Heel wat mensen lopen rond met insulineresistentie zonder het te weten. Als we hier inzicht in krijgen, kunnen we met kleine aanpassingen een groot resultaat bekomen. 

Bij insulineresistentie reageert het lichaam minder goed op insuline, waardoor er te veel suiker in het bloed blijft. Dit zorgt dan weer voor een verhoogde vetopslag, wat kan leiden tot overgewicht.  

Genetische aanleg en overgewicht

De rol van genetica in overgewicht varieert sterk. Onderzoek suggereert dat bij ongeveer 40-70% van de mensen met overgewicht genetische factoren een belangrijke rol spelen. Dit betekent echter niet dat overgewicht uitsluitend door genen wordt veroorzaakt. Omgevingsfactoren zoals dieet, levensstijl en fysieke activiteit spelen ook een cruciale rol. 

Genen kunnen van invloed zijn op zaken zoals de stofwisseling, het hongergevoel, vetopslag en de manier waarop het lichaam calorieën verbrandt. Meestal is het echter een combinatie van genen en omgevingsfactoren die bepaalt of iemand overgewicht ontwikkelt. 

Hoe een diëtist kan helpen

Een diëtist kan een op maat gemaakt voedingsplan opstellen dat rekening houdt met alle triggers die invloed kunnen hebben op je gewicht.

Met onze kennis over voeding laten we zien hoe je dit kunt inzetten om de gewenste resultaten te behalen. We ontdekken samen wat voor jou werkt en wat niet, zodat we niet alleen aan gewichtsverlies werken, maar ook aan een betere gezondheid. 

 

Kantoor Lecluyse Dieet

Wetenschappelijke benadering van gewichtsverlies

Calorieën tellen is een beproefde methode voor gewichtsverlies. Het biedt inzicht in hoeveel energie je consumeert versus hoeveel je verbrandt, en vormt daarmee een solide basis voor het begrijpen van gewichtsbeheersing.

Maar hoewel calorieën tellen waardevol is, is het geen complete benadering voor gewichtsverlies. Factoren zoals de kwaliteit van jouw voedsel, beweging, slaap, stress, jouw DNA, hormonen en metabolisme spelen namelijk ook een cruciale rol in hoe je lichaam reageert op voedsel en energie.

Hoe verlies je gewicht op een wetenschappelijk verantwoorde manier?

 

Voeding: focus op voedingskwaliteit in plaats van alleen calorieën

Niet alle calorieën hebben hetzelfde effect op je lichaam. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, vezels en gezonde vetten helpen je langer verzadigd te blijven én behouden spiermassa, wat essentieel is voor een hogere calorieverbranding. Het verminderen van geraffineerde koolhydraten en suikers stabiliseert bovendien je bloedsuikerspiegel en voorkomt hongerpieken.

Beweging en welzijn 

Bewegen en afvallen worden vaak aan elkaar gelinkt. Echter, Uit DNA-rapporten blijkt dat beweging niet automatisch leidt tot gewichtsverlies. Wel speelt beweging altijd een belangrijke rol in het verhogen van je geluksgevoel, wat het maken van gezonde voedingskeuzes eenvoudiger maakt. 

Slaap en stress: verborgen invloeden op je gewicht

Langdurige stress verhoogt het hormoon cortisol, wat leidt tot een verhoogde eetlust en vetopslag, vooral rond je buik. Ook slaapgebrek beïnvloedt je hormonen, zoals ghreline en leptine, die honger en verzadiging reguleren. Voldoende slaap (voor de meeste mensen is dit ongeveer 8 uur per nacht) én het verminderen van stress dragen aantoonbaar bij aan succesvol en gezond gewichtsverlies.

dna test afvallen

DNA, hormonen en andere persoonlijke factoren

Naast calorieën, voeding, beweging, slaap en stress, spelen ook je genetische opmaak, hormonale balans en zelfs jouw darmmicrobioom een belangrijke rol bij gewichtsverlies. 

Door ook deze factoren mee te nemen, kun je op een wetenschappelijk verantwoorde manier gewicht verliezen en een duurzaam resultaat behalen. Het begrijpen van je eigen unieke biologie helpt je om een aanpak te kiezen die past bij jouw lichaam, wat je kans op succes aanzienlijk vergroot. 

Duurzame gewoonten creëren door gedragsverandering

Veel mensen focussen zich uitsluitend op voeding en beweging, maar het veranderen van diepgewortelde gewoonten is minstens zo belangrijk. Zonder deze gedragsveranderingen is de kans groot dat oude patronen terugkeren, waardoor de behaalde resultaten tijdelijk blijken.

Het doel is om je relatie met voeding en lichaamsbeweging te veranderen. In plaats van kortetermijnoplossingen zoals crashdiëten, ligt de nadruk op het aanpassen van je levensstijl voor blijvende resultaten. Restrictieve diëten kunnen soms even nodig zijn om je lichaam terug in balans te brengen. Echter is een goede opvolging en opbouwen naar 80/20 essentieel voor een goed voedingspatroon. 

Het belang van realistische doelen

Vaak hoor je dat te snel afvallen geen goed idee is. Een intensere aanpak is echter nodig om gemotiveerd te blijven. Bij Lecluyse diEET zien we dat mensen soms 7 tot 8kg per maand verliezen, omdat we het lichaam weer op punt willen brengen. Dit motiveert, omdat men ziet dat inspanningen lonen. Na deze initiële fase gaan we over naar een veel soepeler patroon dat werkt op lange termijn. Een te lang aanhoudend patroon om een doel te bereiken werkt soms averechts. 

Team Lecluyse Dieet

Lecluyse diEET: Gezond zijn is meer dan gewicht alleen

Bij Lecluyse diEET draait afvallen niet alleen om het volgen van een voedingsplan; het is een diepgaand traject dat jou volledig inzicht geeft in jouw lichaam. Wij geloven dat blijvende resultaten ontstaan uit een aanpak die verder gaat dan calorieën tellen en sporten. Daarom bieden we verschillende trajecten aan, zoals Weight Loss Basic, Body Insight en Longevity 4 You, die je stap voor stap ondersteunen om duurzame veranderingen te realiseren.

Met onze Weight Loss Basic krijg je een BIVA-analyse, oligoscan en gewichtsreset. Bij de Body Insight gaan we een stapje verder en krijg je ook een cardicheck, een continue suikeranalyse, een hormonale reset of ondersteunende maaltijdvervangers. Na afloop van het traject bieden we je ondersteuning met Hou-je-alert-consultaties. Zo blijf je gemotiveerd en word je geholpen om op koers te blijven, zodat je resultaten behoudt.

Voor wie nog een stap verder wil gaan, is er Longevity 4 You. Dit traject is gericht op langdurige gezondheid en vitaliteit. We duiken onder meer dieper in jouw hormonale balans, DNA, stressniveaus, darmgezondheid, en zelfs jouw slaap en emoties. Dit stelt ons in staat om jouw lichaam op een holistische manier te begrijpen en gerichte strategieën te ontwikkelen op het gebied van voeding, beweging, en mentale gezondheid. We werken hiervoor indien nodig ook samen met andere zorgprofessionals.

Je ontdekt in detail hoe jouw lichaam functioneert en krijgt de handvatten om slimme keuzes te maken en grip te krijgen op jouw metabolisme. We zorgen voor de juiste ondersteuning, afgestemd op jouw specifieke behoeften, zodat jij met vertrouwen jouw doelen kunt bereiken.

Bij Lecluyse diEET hechten we veel waarde aan persoonlijke begeleiding en duurzaamheid, maar ook aan een leuke en toegankelijke ervaring. Samen zorgen we voor duurzame resultaten die blijven, zodat jij optimaal kunt groeien en een gezonde levensstijl ontwikkelt.

Kies je voor Lecluyse, dan ervaar je afvallen als een diepgaand traject met blijvende impact.

Kantoor Lecluyse Dieet

Blijf je worstelen met je gewicht?

Doe de hormoonbalans quiz en ontdek of je hormonen de schuldigen zijn!