glazen gekleurde frisdrank

Ben jij ook zo iemand die snel naar een light frisdrank grijpt telkens als je nood hebt aan zoet? En ben je ervan overtuigd dat dit veel beter is dan een gewoon glas frisdrank?
Fout, want wie dagelijks light frisdrank drinkt, heeft op lange termijn drie keer meer buikvet dan mensen die dat niet doen. Dat tonen verschillende studies aan.

Onderzoek
Een groep van 1000 mensen van ongeveer 65 jaar en ouder werden over een periode van 9 jaar geëvalueerd. Hierbij werd nagegaan hoe dikwijls zij een light frisdrank gebruikten.
Uit dit onderzoek bleek dat van de mensen die dagelijks een light frisdrankje dronken, de buikomtrek met 4,6 cm was toegenomen. Bij de mensen die dit nooit gebruikten, amper 2 cm. Hierbij werd ook rekening gehouden met andere factoren die een invloed kunnen hebben op een grotere buikomtrek zoals diabetes, roken en beweging.

Zelfde effect als suiker
‘Gewone suiker zorgt voor een verzadigend gevoel. Je lichaam weet dat het energie krijgt in de vorm van calorieën en dat deze zullen ‘blijven plakken’ als je niet gaat sporten. Maar artificiële suikers zoals in light frisdrank brengen ons lichaam in de war. Onze hersenen kunnen de link niet meer leggen tussen zoetigheid en calorieën. Dat kan tot gewichtstoename leiden en de nood aan nog zoetere snacks aanwakkeren’, zeggen verschillende studies. Daarnaast blijkt ook dat mensen die al overgewicht hebben er het meeste buikvet bijkrijgen. ‘Ze denken dat ze iets goeds doen door het drinken van kunstmatig gezoete dranken, maar eigenlijk is het helemaal contraproductief.’
Een verhoogde buikomtrek geeft aan dat de hoeveelheid buikvet te groot is. En dit is zeer nefast voor de gezondheid: het verhoogt heel sterk de kans op diabetes type2 en hart- en vaatziekten.

Gevolgen van buikvet
Meer buikvet rond de organen zorgt voor een overgevoeligheid voor insuline en aderverkalking. Maar in tegenstelling tot wat eerder gedacht werd, bleek het bij mannen niet zozeer uit te maken of het vet onder de huid of rond de organen was opgeslagen. Juist bij vrouwen lijkt buikvet rond de organen een extra hoog gezondheidsrisico te geven. Hoe dat komt, is nog onduidelijk.
Mogelijk heeft het te maken met geslachtshormonen. Na de overgang maken vrouwen minder oestrogenen aan en dat verandert ook de vetverdeling. Misschien zorgen hormonen zowel voor meer buikvet rond de organen, als voor een hogere kans op diabetes. Toekomstig onderzoek moet meer licht werpen op de oorzaken en gevolgen van buikvet bij vrouwen.
Maar hieruit kunnen we wel concluderen dat het onbeperkt drinken van “light frisdrank” niet zo onschuldig blijkt te zijn.

CategoryVermageren