Voor wie op dieet is, kan de supermarkt een heus hindernissenparcours zijn. Winkels doen er immers alles aan om jou zoveel mogelijk te laten kopen, en zeker niet altijd gezonde voeding.
Daarnaast zijn de etiketten en beweringen op voedingsproducten niet altijd duidelijk. Hieronder vind je 5 tips voor een gezond bezoek aan de supermarkt.

5 tips voor gezonde boodschappen

1. Maak een boodschappenlijstje

De voorbereiding van je winkelbezoek begint al thuis. Kijk na wat je nog in huis hebt en maak dan je boodschappenlijstje. Zo vermijd je dat je te veel koopt en bijgevolg te veel eet (‘Want het moet toch op’).
Groepeer je aankopen op je lijstje al per supermarktafdeling. Op die manier hoef je niet heen en weer te lopen en is de kans op verleiding minder groot. Hou je ook zoveel mogelijk aan je lijstje eens je in de supermarkt bent.

2. Laat je niet beetnemen door de supermarkt

Supermarkten hanteren allerlei trucjes om je meer te doen kopen. Ze spelen vooral in op de drang naar zoete en vette voeding. Zo vind je in veel supermarkten de broodafdeling dicht bij de ingang. De geur van brood en gebak doet je immers watertanden en wekt je eetlust op. Ook de groenten- en fruitafdeling bevindt zich vaak vlak bij de ingang. Ook dat is psychologie. Onderzoek toont aan dat wie veel groenten en fruit koopt, zich daarna vaak beloont met iets minder gezonds.

Vermijd de middelste gangen van de supermarkt. Daar liggen doorgaans de verpakte, lang houdbare producten, zoals chips en koekjes.

Tot slot, wees op je hoede aan de kassa. Daar ligt bewust allerlei lekkers om de wachtende klanten (en hun kinderen) te verleiden.

3. Let op de voedingswaarde van een product

Je hebt je boodschappenlijstje bij de hand en je bent op de hoogte van de trucjes van de supermarkt. Dan ben je er nog niet. Ook de voedingsproducenten zelf kunnen je om de tuin leiden. Laat je niet vangen door beweringen als ‘0% vet’ of ‘light’. Die kunnen verraderlijk zijn. Minder vet betekent bijvoorbeeld vaak dat het product meer suiker bevat.

Lees altijd goed de voedingswaardetabel en neem je tijd om verschillende merken met elkaar te vergelijken. Op termijn weet je welke merken de beste keuze zijn voor jou. Kies voor de producten met zo min mogelijk calorieën, suiker en vet. Je zal snel merken dat natuurlijke producten, die niet bewerkt zijn, een betere voedingswaarde hebben. Bewerkte producten en kant-en-klare maaltijden bevatten doorgaans veel vetten, suikers én zout.

4. Ontcijfer de ingrediëntenlijst

Je hoeft geen chemicus te zijn om de ingrediëntenlijst te lezen. Het eerste product in de lijst zit het meest in het product. Als dat suiker, glucose, fructose of een andere suikervariant is, dan laat je het product maar beter staan.

Ga ook op zoek naar de E-nummers. Dat zijn altijd toegevoegde stoffen die geen voedingswaarde hebben. Enkele E-nummers is geen ramp, ze zijn immers goedgekeurd door Europa, maar een product vol E-nummers vervang je beter door een alternatief.
Staan er vitaminen in de ingrediëntenlijst? Dan betekent dat doorgaans dat deze kunstmatig werden toegevoegd, anders zouden ze in de voedingswaardetabel staan.

5. Ban de diepvriesproducten niet

De diepvriesafdeling in de supermarkt mag zeker niet als ‘ongezond’ bestempeld worden. De ijsjes en frieten laat je natuurlijk maar beter links liggen als je op dieet bent, maar er is bijvoorbeeld niets mis met groenten uit de diepvries.
Verschillende studies tonen zelfs aan dat deze groenten meer vitaminen bevatten dan verse groenten. Die zijn soms al een deel van hun voedingsstoffen verloren tijdens het transport. Diepvriesgroenten worden meteen na de oogst ingevroren, waardoor de voedingsstoffen bewaard blijven. Bovendien heb je zo altijd groenten in huis. Geen excuses meer.

Neem een voedingsexpert onder de arm

Wil jij meer weten over de voeding die je koopt? Laat je je toch af en toe vangen door reclame- en andere boodschappen? Laat mij je dan adviseren!
We nemen je voedingspatroon onder de loep. Waar nodig stel ik alternatieve producten voor die beter zijn voor je lijn en voor je gezondheid.

Contacteer me en we maken er samen werk van!

Gezonde groet,

Véronique Lecluyse
Dieet- en voedingscoach

Volg jij mij eigenlijk al op Facebook?
Hier geef ik regelmatig tips en deel ik ook waardevolle informatie!

Je kunt mij vinden op: https://www.facebook.com/dieetlecluyse/

CategoryVermageren