Dit weekend gaan de temperaturen de hoogte in! Met zo’n heerlijk terrasjesweer smaakt een glaasje wijn des te beter. Maar wie op de lijn let of gezond wil leven, moet toch een beetje oppassen.
Ontdek hieronder welke wijn het beste is voor de lijn én de gezondheid.

Welke wijn bevat de meeste calorieën?

Eén gram alcohol levert 7 kilocalorieën. Dat is meer dan koolhydraten en eiwitten (4 kcal), maar minder dan vetten (9 kcal).
Het caloriegehalte van alcoholische dranken hangt echter ook af van de hoeveelheid suiker die in de drank zit.
Het is dus niet zo dat een lager alcoholgehalte meteen ook een lager caloriegehalte betekent.

Hoe zit het nu voor wijn?

Wat calorieën betreft, is rode wijn in principe de grootste boosdoener: 100 ml rode wijn bevat gemiddeld 82 kcal, rosé wijn 71 kcal en witte wijn 67 kcal. Dit geldt echter enkel voor droge witte wijn. Zoete witte wijn bevat 90 kcal per 100 ml, en wordt dus het best vermeden door mensen die een dieet volgen.

Welke wijn is het best voor de gezondheid?

Rode wijn bevat dus iets meer calorieën dan droge witte wijn of rosé wijn. Het verschil is echter niet zo groot. Bovendien biedt rode wijn een aantal positieve effecten op de gezondheid:

1. Antioxidanten verminderen de kans op kanker

Rode wijn bevat veel meer antioxidanten dan witte of rosé wijn. Antioxidanten zijn in staat om de schadelijke, vrije radicalen in ons lichaam te neutraliseren. Die radicalen verhogen de kans op kanker. Antioxidanten neutraliseren dus dit effect.
Bovendien zijn antioxidanten belangrijk voor een gezonde stofwisseling van het lichaam en hebben ze een levensverlengend effect. Let wel, als je genoeg groenten, fruit en noten eet, die ook antioxidanten bevatten, zijn extra antioxidanten eigenlijk overbodig.

2. Rode wijn als diabetesmedicijn

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van één glas rode wijn per dag hetzelfde effect kan hebben als bepaalde diabetesmedicijnen. Dat komt door de polyfenolen, een soort antioxidant die in het vel van blauwe druiven voorkomt. Die polyfenolen houden de bloedsuikerwaarden in de hand. Momenteel wordt zelfs onderzocht of zij diabetes niet helemaal kunnen voorkomen bij risicopatiënten.

3. Rode wijn is goed voor je hart

Vaak wordt in de volksmond gezegd dat een glaasje rode wijn per dag goed is voor je hart. En dat is niet helemaal gelogen. Bepaalde rode wijnen leveren inderdaad een bijdrage aan je cardiovasculaire gezondheid. Rode wijn met een laag alcoholpercentage is het meest aan te raden.

Let wel, de gezondheidseffecten van rode wijn doen zich al voor bij een beperkte inname. Het heeft dus absoluut geen zin om meerdere glazen per dag te drinken.

Nog twijfels? Laat je adviseren!

Uit het voorgaande blijkt dat rode wijn, hoewel iets rijker in calorieën dan droge witte wijn of rosé wijn, om allerlei gezondheidsredenen toch de betere keuze is. Met mate uiteraard. Wijn is en blijft een genotsmiddel. Beperk je tot enkele glazen per week.
Twijfel jij regelmatig over wat nu het beste is voor je lijn of je gezondheid? Laat me je dan adviseren! Als voedingsdeskundige met bijna dertig jaar ervaring op de teller, ben ik jouw bondgenoot voor een gezonder en slanker leven!

Contacteer mij vrijblijvend en we bekijken samen via welk programma of welke methode ik jou het beste kan helpen. Ontdek hier alle mogelijkheden!

Gezonde groet,
Véronique Lecluyse
Dieet- en voedingscoach

PS: Heb jij jouw lichaam al zomerproof gemaakt?
Nee? Lees dan nog even verder! Want in de maand mei heb ik een super actie, wees er dus nog snel bij als je hier gebruik van wilt maken!

Bodysculptor-actie bij Dieet Lecluyse

14 sessies voor de prijs van 10!

Bij Dieet Lecluyse zijn we echt overtuigd van de positieve werking van de Bodysculptor-methode, een innovatieve techniek die vetmassa én cellulitis aanpakt.
Wil jij deze zomer stralend en strak voor de dag komen? Dan is Bodysculptor-kuur echt iets voor jou! Lees hier alles over de Bodysculptor-methode.

En….
Start jij nog in de maand mei met een Bodysculptor-kuur bij Dieet Lecluyse,
dan geniet jij van een super voordeeltarief: 14 sessies voor de prijs van 10!
Wees er dus nog snel bij, want de maand mei is bijna voorbij…

Contracteer ons vrijblijvend voor meer informatie!

CategoryVermageren