Ben ik allergisch… of ben ik intolerant?

Misschien heb jij ook last van tintelingen in je keel, diarree, constipatie, opgeblazen gevoel….en stelde je huisarts vast dat je een allergie of een intolerantie hebt: hooikoorts, kruisallergie, intolerantie….En dan komt de vraag: wat mag ik nu wel nog eten en wat pas ik best aan?

appel allergie intolerant
apple allergie intolerant

Zeker bij het begin van de lente kunnen mensen heel veel last hebben van hooikoorts en ben je hierdoor ook allergisch voor bepaalde stuifmelen van bomen, planten of grassen. Ben je echter allergisch voor berken pollen dan kan er een reactie optreden bij het eten van een appel. Doordat de moleculen in de stuifmelen gelijken op deze van de appel kan ons lichaam hierop reageren. Dit noemt men een kruisallergie. De symptomen zijn meestal mild en komen kort (+/- 15 min) na het eten van het voedingsmiddel voor zoals jeuk, tintelingen lip, tong, mond of keel ontstaan. Soms kunnen ernstige reacties ontstaan. Zo kunnen we de klachten beperken door de appel op te warmen, hierdoor gaat de molecule waarop we reageren kapot. Dus bij een kruisallergie verdraag je een verhitte appel wel.

Heb jij constant een opgeblazen gevoel, diarree of andere maag-darm klachten?

Dan heb jij misschien geen allergie voor appel maar een intolerantie. Een intolerantie is een slechte vertering voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit wil zeggen dat je niet steeds klachten krijgt na het eten van die bepaalde voeding, maar enkel wanneer je een bepaalde hoeveelheid opneemt van dit voedingsmiddel.

Heel veel mensen lopen geregeld met die klachten naar de huisarts, maar een bloedafname geeft hier geen duiding en geeft de arts meestal als advies mee “gevoelige darmen “. Uit een recente studie weten we dat bepaalde voeding hierbij een heel belangrijke rol kan spelen. In de eerste plaats moeten we streven naar voldoende beweging, een gezond gewicht en gezonde voeding natuurlijk  . We weten dat een appel één van de voedingsmiddelen is die een rol kan spelen bij maag-darmklachten.

Maar dit is bij iedereen verschillend en moet uitgetest worden. De juiste aanpak hierbij is het eliminatiedieet : voor bepaalde tijd elimineren we de voedingsmiddelen die mogelijks klachten geven, om daarna stelselmatig terug te herintroduceren en zo na te gaan wat bij jou de trigger is .

Hiervoor kan je bij Stefanie terecht, zij is allergiediëtiste en gespecialiseerd in voedselallegieën en  intoleranties. Heb je vragen over je voedselovergevoeligheid? En heb je hierbij graag extra begeleiding?

Maak snel een online afspraak bij Stefanie via onze website of neem telefonisch contact op via 0476 36 68 68.