“Ik probeer van alles en val geen gram af… Is mijn allergie de oorzaak?”

Daar is de lente, daar is de zon… Tijd om je frisse lentegarderobe boven te halen. Maar oeps… Die zit toch krapper dan vorig jaar? Je probeert al een tijdje op te letten, je hebt al verschillende diëten uitgeprobeerd maar zonder enig resultaat? Je voelt je wat hopeloos, niets die helpt? Intussen krijg je ook weer last van je allergie?

Zou dat de reden kunnen zijn waardoor je niet afvalt?

Wie last heeft van een allergie (cfr hooikoortspatiënten) herkent zeker de volgende symptomen:

  • Lopende neus
  • Jeukende ogen
  • Opgezwollen gevoel

Dit alles is te wijten aan de antistoffen die ons lichaam aanmaakt.

Daarnaast hebben hooikoortspatiënten nog dikwijls last van een kruisallergie met bepaalde vruchten: Aardbei, appel, framboos, peer, perzik… Waardoor de klachten alleen maar groter worden.

In dit geval bemerk je, na ongeveer 15 minuten na inname van deze producten, felle jeuk, tinteling aan de lippen, opgezwollen tong, mond en keel… Deze symptomen verdwijnen meestal na een goed half uur, maar kunnen zeer vervelend en beangstigend zijn.

Deze symptomen kunnen deels onder controle gehouden worden door aangepaste medicatie.

Enig nadeel hiervan is dat dit je vochtbalans uit evenwicht brengt en dit inderdaad wel een effect kan hebben op je gewicht. Het is niet zozeer de allergie die je gewicht gaat beïnvloeden, maar wel de medicatie.

Behoor jij tot die groep?
Dan is het aangeraden om na te gaan waar de boosdoener zit en zo je klachten te verminderen, waardoor je medicatie ook kan afgebouwd worden, en je gewicht ook vlotter zal evolueren.

Maar dit kan je niet alleen. Hiervoor heb je echt wel professionele hulp nodig, want zomaar voedingsmiddelen gaan schrappen kan tot grote tekorten leiden. Zo is het bijvoorbeeld sterk af te raden om gluten te schrappen in je eetpatroon als je geen allergie of intolerantie hebt, dit kan zelfs grote schade opleveren na verloop van tijd. Doe het dus niet op je eentje en ga bij een specialist ten rade.

Stefanie Haspeslagh is hierbij de persoon bij uitstek om je op de goede weg te helpen. Zij is allergiediëtiste en schoolt zich ook constant bij. Zij kan je helpen als je last hebt van een voedselovergevoeligheid aan bepaalde voedingsmiddelen: Fructose, lactose, gevoelige darmen (FODMAP) of een andere allergie.

Of heb je last van grote vochtschommelingen, ook hierin kan zij jou begeleiden. Aan de hand van een BIVA meting wordt je lichaamssamenstelling heel nauwkeurig gemeten en kan ze zo je eetpatroon gaan personaliseren.

Ga zeker niet zelf gaan experimenteren, neem zeker contact op als je niet goed weet hoe eraan te beginnen.

Want “jouw gezondheid is onze passie!”

Gezonde groeten,

Véronique, Stefanie en Michèle

P.S. Wist je dat we al onze informatie ook omzetten in praktische workshops?

Heb je nood aan wat inspiratie om snel een gezonde en lekkere maaltijd klaar te maken? Schrijf je dan zeker in voor onze eerste “Gezonde Kookworkshop” die doorgaat op 17 april ism Huis Vanassche.

We bereiden een volledige menu (lijnvriendelijk lentemenu)
Groep 1: 13u30 tot 16u30
Groep 2: 19u00 tot 22u00
Prijs: 60 euro all-in

Inschrijven vooraf is noodzakelijk en kan via info@dieetlecluyse.be.
Plaatsen zijn beperkt, wees snel!

CategoryInformatie