Hoe krijg ik mijn diabetes onder controle?

Je kent het wel: Mensen die veel dorst hebben, een droge mond hebben, vermageren, vermoeid zijn… Dit zijn typische signalen dat je DIABETES hebt. Alhoewel deze symptomen niet altijd noodzakelijk zijn om echt diabetes te hebben. Het begin stadium van diabetes verloopt vaak zonder symptomen, daarom wordt diabetes ook ‘de sluipende ziekte’ genoemd.

Uit recente cijfers weten we dat het aantal mensen met diabetes in de afgelopen decennia meer dan verdubbeld is.

Oorzaken zijn te zoeken in de vergrijzing van de bevolking en onze ongezonde leefstijl. De prevalentie van diabetes voor België wordt geschat op 8% van de volwassen of 1 op 12 volwassenen. Volgens voorspellingen zal dit minstens oplopen tot 9,6% of 1 op 10 volwassen Belgen in 2030. Een sterke stijging dus, daarom willen wij graag ook deze mensen ondersteunen bij het zoeken naar een nieuw evenwicht tussen gezond eten en bewegen. In onze vorige nieuwsbrief kreeg je aantal heel praktische tips mee omtrent bewegen.

Klinken bovenvermelde symptomen bekend in de oren? Twijfel ook jij of je misschien pre-diabetes of diabetes hebt?

Ga dan zeker langs bij je huisarts: Via een bloedanalyse kan dit achterhaald worden. Een vingerprik is niet betrouwbaar (nauwkeurig) genoeg, deze zal pas in een verder gevorderd stadium tekenen. Zoals reeds aangegeven zijn er vaak nog geen eerste alarmsignalen, daarom is een jaarlijkse bloedcontrole zeker aan te raden en vooral wanneer diabetes in je familie voorkomt.

Bevind jij je in de risicogroep of ben je erfelijk belast?

Weet dat je het ontwikkelen van de ziekte kan uitstellen of voorkomen door je levensstijl aan te passen. En mocht je de ziekte toch al hebben dan is het heel belangrijk om snel in te grijpen want hoe beter je diabetes geregeld wordt in de eerste 10 jaar des te beter die onder controle blijft de komende 10 jaar. Je lichaam “onthoudt” enigszins je goede inspanning, dit wordt ook het glycemisch geheugen genoemd.

Voor veel mensen is de diagnose “diabetes” een slag bij heldere hemel en weten ze niet meteen waar te beginnen. Ook hier zijn wij gespecialiseerd in, de twee diabeteseducatoren Stefanie en Michèle geven je dan ook graag de nodige ondersteuning op volgende vlakken:

  • Hoe pas ik mijn voeding aan al dan niet in functie van mijn medicatie?
  • Wat is goed en slecht voor mijn bloedsuikerspiegel: Wat zijn snelle suikers? Wat met fruitsap, diabetesproducten…
  • Hoe herken ik de juiste voeding? Hoe interpreteer ik de etiketten op de verpakking en hoe pas ik recepten aan.
  • Hoe krijg ik mijn gewicht onder controle ?

Bij heel wat mensen is een daling van 10% gewichtsreductie reeds voldoende om je bloedsuikerspiegel weer onder controle te krijgen. Een gezond gewicht is de sleutel tot succes om jouw diabetes goed onder controle te houden.

Of doe je dit liever met de steun van anderen?

Dan is de opstart van de nieuwe groep eind oktober de oplossing.
Gedurende 8 weken wordt je in groep intensief begeleid om je levensstijl aan te passen (dus ook voor diabetespatiënten).

Tot 15 oktober a.s. kan je nog genieten van een vroegboekkorting van 350 euro in plaats van 379 euro. We kunnen je begeleiden in het kader van het voortraject diabetes als het zorgtraject diabetes, bij ons ben je in goede handen!

Heb je hierbij nog vragen?

Of wil je je alvast aanmelden? Dat kan!
Contacteer ons op info@dieetlecluse.be of 0476/36 68 68.

Gezonde groeten,

Véronique, Stefanie en Michèle

CategoryInformatie