Ook volop aan het uitzoeken hoe je zo snel mogelijk die feestkilootjes weer eraf kan krijgen? Heel veel mogelijkheden, als je een Dr. Google gaat raadplegen. Wat dacht je van glutenvrij te eten? Inderdaad een hot item, de laatste tijd, maar klopt dit wel?

Stefanie, gespecialiseerd in voedselallergieën en intoleranties geeft je graag deskundige uitleg hierbij:

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in granen (tarwe, durum, spelt, rogge en gerst) en de producten (brood, koekjes, pannenkoeken…) die hieruit vervaardigd worden.

Het is niet zo dat glutenvrije granen minder calorieën bevatten, maar wel andere soorten voedingsstoffen. Speltbrood wordt vaak gezien als een gezonder brood dan een klassiek tarwe brood. Inderdaad in speltbrood zitten ook gluten maar sommige mensen ervaren dat spelt beter verteerd wordt dan tarwe. Dus niet minder calorieën maar soms een betere vertering. Het is zeker aan te raden om goed af te wisselen tussen verschillende granen, en vooral aandacht te hebben voor je portiegrootte want dit is een belangrijk aandachtspunt om je gewicht terug onder controle te krijgen.

Daarnaast als we glutenvrij eten gaan we bewuster om met onze voeding, wat vaak als resultaat geeft dat we enkele kilootjes verliezen, maar heeft dus niets met de aanwezigheid van gluten te maken. Glutenvrije produkten bevatten niet minder calorieën: Vergelijk de verpakking van gewone koeken en glutenvrije koeken maar eens met elkaar.

Glutenvrij eten is in sommige gevallen wel noodzakelijk.

Hierbij enkele voorbeelden:

  • Gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm, waardoor voedingsstoffen minder goed opgenomen kunnen worden wat tot tekorten kan leiden. Hierdoor kan de darm zijn werk niet goed doen. De enige behandeling is een levenslang, strikt glutenvrij dieet.
  • Bij een tarwe-allergie treedt een allergische reactie op binnen enkele minuten tot uren na het eten van een tarweproduct. Een tarwe-allergie uit zich in een verstopte neus, jeuk of darmklachten tot eventueel een levensbedreigende analfylactische shock.
  • Bij coeliakie en een tarwe-allergie kan uw arts via testen de diagnose stellen. Toch kan het zijn dat je je beter voelt bij het volgen van een glutenvrij dieet maar dat de testen dit niet kunnen bevestigen. Mogelijke andere oorzaken kunnen zijn een glutensensitiviteit, reactie op de koolhydraten in tarwe…

Inderdaad niet simpel om de juiste keuzes te maken, daarom zijn wij specialist hierin en helpen we je graag op de goede weg!

Zit je met een vraag of heb je nood aan hulp, neem vrijblijvend contact met ons op info@dieetlecluyse.be of 0476/36 68 68.

Gezonde groeten,

Véronique, Stefanie en Michèle

P.S.
Weet je wat je moet doen om gezond af te vallen, maar kan je je drang niet onder controle krijgen? Op 23 januari om 19.00 uur organiseren we onze volgende workshop “emo-eten”. Trees Peersman komt ons informeren hoe we onze voornemens kunnen omzetten in actie! Inschrijven is noodzakelijk, de inschrijvingen lopen vlot binnen neem daarom snel contact op info@dieetlecluyse.be of 0476/36 68 68.

Noteer zeker ook maandagavond 18/3 in je agenda. Meer info volgt nog!