Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende spijsverteringsstoornis die zich manifesteert door symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en onregelmatigheden in de stoelgang. Hoewel het geen ernstige aandoening is en de darmen niet blijvend beschadigt, kan het wel een aanzienlijke invloed hebben op de levenskwaliteit van de mensen die eraan lijden.
De connectie tussen wat we eten en het Prikkelbare Darmsyndroom verschilt van persoon tot persoon. Veel mensen met deze aandoening merken dat bepaalde voedingsmiddelen hun klachten kunnen verergeren, zoals vette maaltijden en specifieke suikers.
Vezels, nog zoiets. Ze zijn essentieel voor de spijsvertering, maar niet iedereen met PDS profiteert er op dezelfde manier van. Oplosbare vezels, die te vinden zijn in voedingsmiddelen zoals havermout en fruit, kunnen nuttig zijn. Daarentegen kunnen onoplosbare vezels in volle granen soms leiden tot een verslechtering van de symptomen.
Het FODMAP-dieet is een speciaal voedingsschema dat is ontworpen voor mensen met spijsverteringsklachten, waaronder ook het prikkelbare darmsyndroom (PDS).
FODMAP is de afkorting voor “fermenteerbare oligosacchariden, disacchariden, monosacchariden en polyolen”. Dit zijn koolhydraten die voor sommige mensen moeilijk te verteren zijn, wat kan leiden tot ongemakken zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree. Door deze voedingsstoffen te vermijden, kunnen veel mensen hun symptomen aanzienlijk verlichten.
Het FODMAP-dieet bestaat uit drie belangrijke stappen: eliminatie, herintroductie en personalisatie. In de eliminatiefase worden alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan FODMAP’s, zoals bepaalde fruitsoorten, groenten en granen, voor een periode van vier tot zes weken uit het dieet gehaald. In de herintroductiefase worden deze voedingsmiddelen één voor één opnieuw geïntroduceerd om te bepalen welke specifieke FODMAP’s symptomen uitlokken. Tot slot leidt de personalisatiefase tot een aangepast dieet dat rekening houdt met persoonlijke tolerantie en voorkeuren.
Het FODMAP-dieet zelfstandig volgen kan risico’s met zich meebrengen. Door het vermijden van bepaalde voedingsgroepen kan er een tekort aan belangrijke voedingsstoffen ontstaan, zoals vezels en vitamines.
Een diëtist gespecialiseerd in het FODMAP-dieet helpt je voeding gebalanceerd te houden en begeleidt je bij de eliminatie- en herintroductiefasen, zodat je weet welke voedingsmiddelen je wel of niet kunt verdragen.
Zonder goede begeleiding kan het dieet klachten verergeren door verkeerde keuzes of onjuiste volgorde van stappen. Bovendien verschilt iedereen in hoe ze op FODMAP’s reageren. Een diëtist helpt je om het dieet af te stemmen op jouw specifieke behoeften. Zo bouw je met hun hulp gezonde gewoontes op die je ook op de lange termijn volhoudt.
Bij Lecluyse diEET wordt er voornamelijk gekeken naar de klachten en de huidige voedingsinname. Wij kunnen soms concluderen dat het niet nodig is voor iemand om een uitgebreide FODMAP te doen. Een low FODMAP versie kan reeds meer dan voldoende zijn om van start te gaan. Het strikte FODMAP-dieet kan soms extra zorgen of stress met zich meebrengen. Stress en een slechte nachtrust zijn factoren die klachten ook weer kunnen verergeren. Dit willen we dus absoluut vermijden.
Diëtistenpraktijk De Maerel (BV)
Abelestraat 21
B-8870 Izegem
GSM 0476 36 68 68
info@dieetlecluyse.be
BE 0697.731.688
Doe de hormoonbalans quiz en ontdek of je hormonen de schuldigen zijn!