6 excuses waarom je niet (wil) afvallen

Het team van Dieet wenst jullie allen een heel gelukkig en gezond 2020! 

En staat “Afslanken” dit jaar ook weer bovenaan de lijst van je goeie voornemens? 

Maar besef je ook dat je over 3 weken dit voornemen waarschijnlijk weer helemaal overboord zal gooien? 

Waarom is afvallen toch zoooo verschrikkelijk moeilijk?

Overgewicht is het gevolg van een onevenwicht tussen energieopname en -verbruik. Dat weet het kleinste kind. En toch. Als mensen zich ongelukkig voelen over die extra kilo’s, waarom eten ze dan gewoon niet wat minder? Het heeft niet altijd met wilskracht te maken. Er bestaan heel wat bijkomende factoren die ons eet- en beweeggedrag beïnvloeden. Ze kunnen verklaren waarom overgewicht soms een familieprobleem is, waarom diëten zo moeilijk is of waarom we zo verslingerd zijn aan lekkernijen als chocolade. Welke rol spelen hormonen, genen, je partner of stress hierbij? Wat zegt de wetenschap daarover?

1. Misschien teveel vetcellen?
Je aantal vetcellen wordt op jonge leeftijd bepaald, die blijf je aanmaken tot je 20ste levensjaar. Je eetgedrag speelt hierbij een belangrijke rol. Heb je als kind altijd al vetrijk en ongezond gegeten dan zal je sowieso voor de rest van je leven met teveel vetcellen opgescheept zitten. Het aantal vetcellen blijft altijd constant.

2. Misschien maak ik teveel hongerhormoon aan? 
Je hongergevoel wordt geregeld door je hormoon ghreline. Dit hormoon activeert het genotcentrum in de hersenen: wanneer je iets gaat eten, raak je niet enkel verzadigd, maar er ontstaat ook een goed gevoel. Daarom is het zo moeilijk om te weerstaan aan het hongergevoel.

3. Misschien zijn de verpakkingen groter geworden
Wanneer we dubbel zoveel product kunnen krijgen zonder er het dubbel ervoor te moeten betalen, maken we daar gretig gebruik van. Dit heeft te maken met ons zakelijk instinct die veel sterker is dan ons gezondheidsinstinct. Maar uit een grotere verpakking eet je altijd meer, of je dat nu wenst of niet. 

4. Misschien ligt het aan je partner
Blijkbaar hebben gehuwde mensen minder last van hoofdpijn, rugpijn, stress dan ongehuwde. Ze roken minder, drinken minder (er zijn uitzonderingen) en doen meer aan sport. Maar ze zijn meestal ook wel wat dikker, omdat samen eten ook veel gezelliger is en je langer tafelt. Vrijgezellen durven rapper eens een maaltijd overslaan.

5. Misschien ligt de oorzaak bij mijn werk
Er is een verband tussen chronische stress en overgewicht. We hebben de neiging om ongezonder (sneller, makkelijker) te gaan eten in tijden van stress. Bij stress maakt ons lichaam neuropeptideY aan, dit is een molecule die een reactie aangaat met receptoren op de vetcellen. Er wordt vermoed dat deze neuropeptide de opnamecapaciteit van de vetcellen beïnvloedt. Maar hier zijn nog heel wat onderzoeken aan de gang, maar kan een belangrijke factor zijn bij stressgerelateerd overgewicht. 

6. Misschien ligt het aan mijn darmflora 
Er zijn verschillende types van darmflora, waarvan er momenteel 3 grote groepen kunnen onderscheiden worden. Bij verschillende onderzoeken werd vastgesteld dat er een verband bestaat tussen de BMI en de darmbacterën. Deze bacteriën spelen een rol bij de spijsvertering. Sommige gaan makkelijker energie halen uit de voeding dan andere. Wanneer je dus pech hebt, en vooral beschikt over de minst goeie bacteriën, dan kan het afvalproces ook moeilijker verlopen.

Maar laat dit alles inderdaad wel meespelen, het draait nog altijd over de wil of je al dan niet wenst af te vallen. Dat al die bovenstaande redenen inderdaad wel een “vertraagd resultaat” kunnen opleveren… afvallen kan altijd. 

Zag je hoe onze 3 West Vlaamse Burgemeester een ongelooflijk mooi resultaat neergezet hebben tijdens onze “Burgemeesterchallenge”?

Gedurende 10 weken hebben wij hen begeleid. En wie heeft het nu nog drukker dan onze Burgervaders? Zij vielen samen 40kg af, dus “… te druk, te veel feestjes, slecht moment, …” is geen reden waarom je het niet lukt. Neem maar eens een kijkje op: https://dieetlecluyse.be/burgemeesterchallenge/

Wil je net als Bart Tommelein, Ward Vergote of Bert Maertens aan je gezondheid werken in 2020?

Dan maak je NU best al een afspraak.
Weet dat alle inwoners van Oostende en Moorslede tijdens de maand januari een mooie korting krijgen, dankzij de overwinning van jullie Burgervader.
 
Wil je meer info hoe wij jou kunnen helpen?
Boek een online afspraak via onze website: https://dieetlecluyse.be/contact/ of stuur een mail naar info@dieetlecluyse.be

Gezonde groetjes,
Véronique, Stefanie en Michèle

Dieet Lecluyse

CategoryVermageren