Dieet Lecluyse | Werkwijze
Menu

Werkwijze

Het leven zoals het is bij Dieet Lecluyse!
Graag stel ik mij even persoonlijk aan jou voor in deze korte video (kleine 2 minuten).
Zo krijg jij een indruk van mij hoe ik als diëtiste te werk ga. 
Klik hier of op de afbeelding om de video te starten. 

 

Bij een eerste intake-gesprek wordt een BIA-meting uitgevoerd, dit om je lichaamssamenstelling na te gaan. Want twee patiënten met dezelfde BMI en buikomtrek, kunnen sterk uiteenlopende gezondheidsproblemen hebben. Dit vraagt uiteraard om een verschillende benadering.

1. De BIA-meting

De BIAmeting is de meting van de electrische weerstand van het lichaam met behulp van een klein stroompje. Dit vindt plaats via vier electroden op het lichaam. Samen met uw gewicht, lengte, leeftijd en geslacht kan uit de gemeten weerstand de exacte samenstelling van uw lichaam berekend worden (verhouding vet, spierweefsel en water).

Op basis van de resultaten, bekomen door de BIA-meting, en in combinatie met een gezondheidsevaluatieschaal wordt een voedingsprogramma op jouw maat uitgewerkt.


2. Calorimetrie 

Aan de hand van deze test bepalen we je energieverbruik in rust.
Voor het uitvoeren van de noodzakelijke levensprocessen, zoals het handhaven van je lichaamstemperatuur, verteringsproces, ademhaling, heeft je lichaam energie nodig. Dit wordt ook je energieverbruik in rust genoemd. Aan de hand van deze test kan dit gemeten worden.

Hoe?
Aan de hand van de hoeveelheid zuurstof en koolstof-dioxide die gemeten wordt in je in- en uitgeademde lucht, kunnen we berekenen wat uw dagelijks energieverbruik in rust is.

Doe?
Vergelijk ons lichaam met een auto. Die heeft ook brandstof nodig om te kunnen rijden. De resultaten van de indirecte calorimetriemeting geeft weer hoeveel brandstof je lichaam nodig heeft in een toestand van rust. Dit komt ongeveer neer op 75% van je totale energievebruik. De overige 25% gaan we gaan bepalen adhv je extra activiteiten (fysieke arbeid, sport), mogelijkse verliezen van voedingsstoffen en of je wil afvallen of net gewicht wil toenemen. Met al deze berekeningen kan ik nog een adequater en persoonlijker voedingsschema gaan opstellen.

Hoe?
De meting duurt ongeveer 5 minuten en wordt al liggend uitgevoerd.

Klik hier om de video te starten. 

Voorbereiding voor de meting:

 • Bij voorkeur zijn er een aantal waar je best rekening mee houdt voor iedere meting: 
 • 4u voor de meting best niet eten. Drinken kan tot ongeveer 1u voor de meting
 • Geen alcohol in de laatste 4u
 • 2u voor de meting niet roken
 • 4u voor de meting best geen cafeïnehoudende dranken drinken
 • Tot 4u voor de maaltijd geen zware fysieke activiteiten uitvoeren

Uiteraard afhankelijk van de situatie kan het zijn dat je hieromtrent andere adviezen krijgt.

 

Hierbij maken we dan samen de beste keuze voor jou.
Er zijn 2 mogelijke werkwijzen:

Voedingsprogramma met behulp van maaltijdvervangers:

Dit is een verantwoorde, professionele methode om volwassenen af te laten vallen. De methode is effectief, betrouwbaar en veilig. Men verliest vet en behoudt spierweefsel, dit in tegenstelling tot veel andere diëten.

Twee belangrijke onderdelen:

 • meting van de lichaamssamenstelling (zgn. BIA-meting)
 • gebruik van maaltijdvervangers

Wat is de maaltijdvervanger?

De maaltijdvervanger is een product dat bedoeld is om in plaats van een gewone maaltijd gegeten te worden. Om die reden moet het aan bepaalde wettelijke richtlijnen voldoen qua samenstelling. Deze voorschriften betreffen o.a. de totale energie inhoud van de vervangende maaltijd , de verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten en de hoeveelheden vitaminen, mineralen en spore-elementen.

De voordelen van de maaltijdvervanger zijn:

 • het bevat alle essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Dit garandeert behoud van spiermassa en van andere vitale lichaamscellen.
 • het bevat slechts een geringe hoeveelheid calorieën, waardoor automatisch een flinke reductie van energie inname wordt verkregen.
 • het bevat voedingsstoffen in “hapklare” vorm voor het lichaam, waardoor na inname nauwelijks enige activiteit van het lichaam plaats hoeft te vinden voor de verwerking van de ingenomen voedingsstoffen. Allerlei mechanismen die na een gewone maaltijd optreden, zoals vrijkomen van spijsverteringssappen en verhoging van de insulinespiegel, treden na inname van de maaltijdvervanger niet of nauwelijks op.

Het verloop van het volledig dieetprogramma:

Met behulp van de BIA-meting kan ik berekenen hoeveel energie het lichaam per dag nodig heeft. De berekening wordt gemaakt op basis van uw actieve spiermassa. U krijgt een advies op maat voor de energiebeperkte maaltijd.

U komt heel regelmatig langs voor een nieuwe meting waarbij het dieetadvies weer aangepast kan worden.

Het programma kent twee fasen die in elkaar overgaan:

1. De fase van gewichtsverlies

De eerste fase begint met 2 dagen waarin alleen 4 of 5x per dag de maaltijdvervanger gebruikt wordt.
Daarna vervangt men twee maaltijden per dag door de maaltijdvervanger en kan er een gewone maaltijd gebruikt worden, waarbij u zelf kunt bepalen of dat ontbijt, lunch of avond maaltijd is.
De combinatie van maaltijdvervangers en de gewone maaltijd leidt tot een reductie van energie-inname tot ongeveer 1000 kcal per dag en een gewichtsverlies van gemiddeld 700gram - 1 kilo vet per week.
In een later stadium gaat u over op één maaltijdvervanger per dag en twee gewone maaltijden. Het dagpatroon gaat dan al weer meer naar het normale voedingspatroon toe. Het gewichtverlies gaat nog wel door, maar halveert ten opzichte van de intensieve periode.

2. De fase van stabilisatie

Men eet weer driemaal daags een gewone maaltijd en gebruikt dus geen maaltijdvervanger meer. Aan de hand van de BIA-meting kan vastgesteld worden hoeveel kilocalorieën, koolhydraten, eiwitten en vet men per dag in moet/kan nemen om op gewicht te blijven.
Uiteraard gaat het binnen het programma om meer dan maaltijden en maaltijdvervangers. Ik geef u informatie over uw lichaamssamenstelling in relatie tot het voedingspatroon en leer u een gezond voedingspatroon aan. Samen met u zoeken we naar eenvoudige oplossingen om dit voedingspatroon in het dagelijks leven te integreren.

Als uw gewicht eenmaal in balans is, is het uiteraard belangrijk om waakzaam te blijven.
U kunt desgewenst (bv. eenmaal per kwartaal) een BIAmeting laten verrichten.

Ik kan u hierin heel goed begeleiden maar u bent zelf verantwoordelijk voor de motivatie en het succes!

Dit programma is een concept voor gewichtsreductie onder medische begeleiding, toegepast door artsen en diëtisten.

Een voedingsprogramma aangepast aan je persoonlijke noden en wensen:

Hierbij wordt nauwkeurig navraag gedaan naar je levensstijl, bewegingsniveau en wordt een gezond eetpatroon uitgewerkt.

In beide gevallen is regelmatige opvolging en verdere ondersteuning uiteraard heel belangrijk. Tijdens een opvolgconsult worden meer specifieke onderwerpen aangekaart:

 • Wat te doen wanneer ik op vakantie ga?
 • Hoe pak ik het aan bij een feestje?
 • Wat als ik drang heb naar iets zoet en die drang niet kan onderdrukken?
 • Tips voor het bereiden van gezonde en snelle maaltijden.
 • Waarop letten bij aankoop van voedingsmiddelen?

Dus de diëtiste is de persoon bij uitstek die je kan begeleiden en helpen bij het veranderen van je eet- en levensstijl. Want enkel een multifunctionele aanpak kan blijvende resultaten opleveren!

Een afspraak maken Gratis e-course

Recente blogberichten


Dieet Lecluyse op Facebook

Webdevelopment by AtMires